Constipaţia la bebeluşi – un episod urât

constipatia

Constipația trebuie tratată cu multă seriozitate, mai ales că un studiu american a concluzionat că 25% dintre copiii cu constipație, vor avea simptome şi în viața adultă, ceea ce scade simțitor calitatea vieții. Totodată, se pare că băiețeii sunt mai predispuşi la constipație decât fetițele.

Am trecut şi noi printr-un asemenea episod, şi a fost groaznic, mai mult pentru mine! Cauza a fost schimbarea laptelui praf. Ultima masă de seară a lui Alexuțu` consta în lăpticul pe care i-l pregăteam înainte de culcare. Împlinind 6 luni, a trebuit să-i schimb laptele, şi deşi am făcut-o treptat, atunci când am încetat să-l mai combin cu cel anterior, s-a constipat.

Eu credeam că este de la diversificare, credeam că vreuna dintre legume l-a constipat. Am început să-i elimin din masa solidă ce credeam că ar fi putut să îl constipe, dar degeaba. Nu ieşea afară decât ajutat de supozitorul cu glicerină pe care i-l administram. Într-un final am renunțat la laptele praf, iar la recomandarea medicului, i-am făcut o „mini-clismă”. Aceasta l-a ajutat extrem de mult, însă o recomand doar cu acordul medicului!!!
Cu toții suntem diferiți şi ceea ce este normal pentru unul nu se potriveşte şi celuilalt, lucru care se aplică chiar şi celor mai mici dintre noi. Dacă bebeluşul are scaun de 3 ori pe zi până la o dată la 2 zile poate fi ceva obişnuit, normal. Mai rar de atât ( o dată la 2 zile) poate însemna că cel mic este predispus la constipație.
Rareori apare constipația în cazul bebeluşilor alăptati exclusiv, întrucât laptele de săn este perfect echilibrat din punct de vedere al nutrienților, ceea ce face ca scaunul să fie moale şi uşor de eliminat. Şi diareea este mai rar întâlnită în cazul sugarilor hrăniți la sân, laptele matern având un efect protector împotriva bacteriilor care cauzează diareea.
Bebelusii hrăniți cu lapte formulă trebuie să facă caca zilnic, întrucât scaunul lor e mai consistent decât al celor alăptați, şi cu un miros mai pronunțat (adesea asemănător cu al adulților). Odată cu diversificarea, scaunul îşi schimbă mirosul şi culoarea: devine mai dens, mai închis la culoare şi mult mai urât mirositor, variind în funcție de meniul zilnic.
Constipația apare atunci când se produce o schimbare semnificativă în obiceiurile de eliminare a scaunului, o schimbare de la starea şi frecvența normală a scaunelor copilului.
Ca şi simptome, bebelul elimină scaun foarte greu, iar când reuşeşte, acesta este tare şi uscat; are dureri de burtică, devine iritabil şi neliniştit, se linişteşte după ce face caca; abdomenul este tare, ferm; pot apărea firişoare de sânge în scaun datorită fisurilor anale rezultate în urma forțării.
Diversificarea este cea mai comună dintre cauzele constipației. Intestinul bebeluşului nu este destul de matur pentru a tolera diferite alimente, mai ales că a fost obişnuit atâta timp cu laptele de sân/formulă.
constipatia
Dacă e să ne luăm după schemă, scaunele de la începutul tabelului (tipurile 1, 2 şi 3) au petrecut cel mai mult timp în rect şi sunt greu de eliminat, necesitând multă forțare din partea copilului, iar scaunele de la sfârşitul scalei (6 şi 7) sunt foarte uşor de eliminat, nevoia de a le evacua este urgentă, fiind posibile accidente (scaune diareice). Scaunele ideale sunt tipurile 4 şi 5, fiind uşor de eliminat.
Înainte de a recurge la prescripția medicală, încearcă variantele naturale pentru eliminarea constipației bebeluşului. Băița şi masajul relaxează muşchii, facilitând eliberarea scaunului. Cele mai bune fructe în tratarea constipației la bebeluşii diversificați sunt: merele, perele, piersicile, prunele, caisele.
Nu recomand stimularea sfincteriană (cu termometrul introdus în anus) ea poate sa fie dăunătoare, determinând lezarea şi afectarea plexurilor nervoase de la acest nivel şi contracția normală a sfincterului anal.
CONSULTAȚI UN MEDIC DACĂ SITUAȚIA PERSISTĂ! NU ADMINISTRAȚI MEDICAMENTE DUPĂ URECHE!
P.S: În urma episodului urât cu constipația lui Alexuțu`, am renunțat definitiv la laptele praf, acum el fiind alăptat exclusiv! Yooo-whooo!

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *