Probleme în sarcină – despre trombofilie

  Eram în săptămâna 30 de sarcină atunci când medicul care-mi supraveghea sarcina mi-a recomandat să fac nişte analize de rutină,în mod gratuit. Am avut o şansă nemaipomenit de bună, deoarece urma să aflu că unul dintre seturile de analize era special pentru o boală destul de comună în ziua de azi la femeile însărcinate, şi anume: trombofilia.

  Trombofilia sau tromboza, este o afecțiune a sângelui care are o tendință crescută de a se coagula în vase. Astfel, se formează cheaguri de sânge (trombi) care pot bloca circulația sângelui. Cercetătorii au ajuns la concluzia că poți fi de aproape 10 ori mai predispusă să te confrunți cu trombofilie fiind însărcinată, față de celelalte femei de vârsta ta, dar care nu sunt însărcinate.
  Această predispoziție va crește pe măsură ce sarcina evoluează, pericolul putând exista chiar și în primele 3-6 săptămâni după ce ai născut. Cu toate acestea, numărul femeilor care fac trombofilie în perioada sarcinii nu este mare.
De exemplu, statisticile arată că 1 sau 2 femei dintr-un eșantion de 1000 pot fi afectate de această boală (în timpul sarcinii sau în primele 3-6 săptămâni după naștere).

  Trombofilia apare în următoarele cazuri: dacă ai hipertensiune arterială, diabet, diverse afecțiuni cardiace, dacă ești supraponderală sau obeză, şi dacă ai în familie persoane care s-au confruntat cu trombofilie.
De asemenea şi vârsta înaintată poate fi un factor, faptul că fumezi, sau ai fost sedentară pentru perioade lungi de timp.
  De îndată ce ți se confirmă că ești însărcinată, poți face niște analize speciale. Dacă medicul obstetrician sau hematologul va constata valori modificate mult, îți poate recomanda un tratament cu anticoagulant. În același timp, tot el îți poate recomanda ecografii suplimentare, efectuate chiar la 2 săptămâni sau săptămânal, prin care să poată urmări dacă apar probleme precum: îmbătrânirea placentei, apariţia unor hematoame, restricţii de creştere intrauterină a fătului.
  Într-o sarcină, cele mai comune simptome ale trombofiliei afectează unul dintre picioare, şi îţi poţi da seama prin faptul că începi să mişti greu piciorul, se poate umfla, iar culoarea se poate modifica. Există şi cazuri mai grave, atunci când sunt afectaţi plămânii, şi începi să respiri greu, ai stări de leşin, simţi o durere în piept, tuşeşti sau scuipi sânge.
  Ca şi sfat, pentru a preveni apariţia trombofiliei pe parcursul sarcinii, renunţă la fumat măcar în această perioadă! Hidratează-te corespunzător, bea 2-3 litri de apă pe zi, evită stresul şi sedentarismul! Nu sta mai mult de o oră pe scaun fără să te ridici şi consumă alimente bogate în vitaminele B, C, E, în magneziu și în alți acizi grași esențiali, care reduc riscul de coagulare a sângelui.

You may also like

Un comentariu

  1. Sunt insarcinata in23 sapt.De pe la 14-15 sapt mi-a aparut o varice inghinala pe partea dreapta care pana acum s-a extins ff mult ajungand pana jos la gamba.S-au spart multe vase de sange imprejur dar seara sau noaptea in spate la genunchi se formeaza o presiune ff mare care doare mult;in general cand vreau sa ma ridic din pat pur si simplu nu pot calca pe picior timp de 2-3 min;cu o durere cumplita.Noaptea din cand in cand apar carcei.
    Mentionez am 39 ani;sunt la a doua sarcina dar am un singur rinichi,fiindu-mi scos in urma cu 2 ani in urma unui shock septic si hemoragie interna.Mi-a fost afectat sistemul nervos central si multe amintiri sunt partiale;stiu ca am facut zilnic in spital acele intepaturi in burta cu anticoagulant;nu stiu sigur daca era heparina;m-am operat in Madrid,locuiesc aici.
    Intrebarile mele sunt:
    Tinand cont de aceste date si de faptul ca inca lucrez ,stau doar in picioare tot programul…sa fac aceasta tromboza?
    Stiu ca in sarcina si cu evolutia ei…rinichiul este ff solicitat.Dar pt aceste doua lucruri la un loc e nevoie de o atentie speciala ,pot face ceva anume..mai mult decat sa supraveghez sarcina prin analize,dormit pe stanga,lichide….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *