Decalotarea, între mit și realitate

baby

Propun să dezbatem un subiect fierbinte pentru toți părinții de băieți, fie ei încă bebeluși sau deja copii de școală. Grija pentru sănătatea penisului este o parte importantă din îngrijirea băieţelului meu. Recunosc că până să se nască, nu m-am documentat absolut deloc despre acest subiect, dar am început să o fac încă de când eram în maternitate. Citind unele formuri am observat că există recomandări greşite sau chiar potenţial periculoase. Recomandările internaţionale, cele elaborate de instituţii respectabile precum Academia Americană de Pediatrie, sunt însă extrem de clare. Din păcate, insuficient de cunoscute la noi.

La prima vizită a medicului acasă, am întrebat cum se procedează, ce trebuie să fac? Eram „bombardată” cu tot feluri de sfaturi de la mamă/soacră/prietenă/vecină, „fă aşa, nu aşa! / ascultă-mă pe mine / ascultă şi de cei mai în vârstă că au crescut copii” bla bla bla. Întotdeauna am preferat sfatul medicului! Nu contest abilitățile celor mai în vârstă, însă hai să evoluăm puțin, corect?!
Prepuţul nu va fi NICIODATĂ retras forţat. Baia va consta în spălarea zilnică a penisului cu apă si săpun, pe exterior, fără a se trage înapoi, FORŢAT, prepuţul. Nu este necesară spălarea sub prepuţ la bebeluş şi copilul mic. Ca un bonus, doctora lui Alexuțu` m-a sfătuit ca după ce spăl penisul, să pun o picătură de Vitamina A pe vârful lui, FĂRĂ a decalota excesiv!
Decalotarea şi spălarea penisului sub prepuţ se va face NUMAI atunci când aceasta (decalotarea) se produce în mod natural, de la sine, fără nici un efort. Prepuţul, pielea care acoperă glandul, nu poate fi retractată la majoritatea nou născuţilor fiind aderentă de gland. Acest lucru poartă denumirea de fimoză fiziologică, este perfect normal şi nu necesită nici un fel de intervenţie, toți băiețeii se nasc cu ea!
Cu timpul, prepuţul începe sa capete mobilitate fără a fi forţat. În general părinţii observă acest lucru după un an.
Majoritatea băieţeilor vor pune mâna şi se vor juca cu corpul lor, inclusiv cu prepuţul. Acesta este un eveniment normal, care face parte din dezvoltarea fiecărui băieţel. Această joacă dar şi apariţia erecţiilor nocturne ocazionale – care apar în jurul vârstei de 2 ani, facilitează la majoritatea, desprinderea prepuţului de pe gland, treptat, fără probleme.
De asemenea, nu este obligatoriu ca penisul băieţelului să se decaloteze la 2 ani! Aceasta se poate întâmpla la 1 an, la 6 ani sau chiar mai târziu, în ritmul fiecăruia de dezvoltare. La 50% dintre băieţei prepuţul va fi retractil deja la 1 an, la 90 % va fi retractil la 4 ani iar la 95% dintre ei până la vârsta de 15 ani, existând cazuri excepţionale în care decalotarea se face chiar mai târziu. Până la pubertate poate fi acceptabil ca prepuţul să rămână aderent de gland cu condiţia ca acest lucru să nu producă neplăceri copilului (durere, infecţii, urinare dificilă), caz în care e bine sa consultaţi un medic.
Mai citisem pe un forum cum o mămică scria că soacra i-a recomandat să decaloteze băiețelul, zilnic, la fiecare băiță! TOTAL GREŞIT!! Decalotarea forţată zilnică poate produce fisuri şi apoi aderenţe la nivelul prepuţului. Astfel creşte riscul de fimoză patologică, infecţii şi durere inutilă.
Aşadar mămici, lăsați deoparte sfaturile binevoitoare care vin din familie sau de la prietene, şi faceți ce simțiți VOI că este BINE să faceți pentru puii voștri! Consultați unul, doi sau chiar zece medici dacă este nevoie. Suntem în secolul 21, medicina a evoluat într-atât de mult, încât este păcat să nu ținem cont de sfatul medicului! Pentru mine, este sfânt!

You may also like

2 comentarii

  1. De acord cu tot ce scrie mai sus.Am un baiat de 2 ani, am fost bombardata de ideea de a face decalotare, inclusiv controlat fortat baiatul de catre doctor, acum precizez cand vad ca vrea sa se uite: NU decalotam, ca nu cumva sa ii forteze preputul.Am observat ca la prima incercare a medicului de a decalota s-a produs o mica fisura si inca e acolo.Am cautat informatii, am intrebat socrii care au 2 baieti, mi-am intrebat creierul : ) si am ajuns la concluzia ca penisul unul baietel nu trebuie sa arate ca penisul unul adult.In plus mi se pare destul de riscant sa faci decalotare pentru ca este un proces pe care sa il faci continuu si, in plus de asta ce sa caut eu in zona intima a baiatului meu, in afara de igiena si , evident sa il invat sa faca si singur asta.

  2. Exact!!! De ce să procedăm cum procedau bunicii noștri acum zeci de ani? Asta este o chestie perfect normală, de ce să nu lăsăm să vină de la sine? Mămici, documentați-vă de zeci de ori înainte! Este vorba de sănătatea copiilor voștri!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *