Aerosolii naturali, o mană cerească pentru sănătate!

De ceva timp încoace, eu şi Alexuțu` ne-am făcut un program bine pus la punct: în fiecare seară la orele 19:00, fugim la plajă! Într-un articol anterior am scris despre importanța aerosolilor artificiali, cei care se găsesc sub forma inhalatoarelor sau a nebulizatoarelor. Terapia cu aerosoli este din ce în ce mai folosită de către medicii români în tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare, mai ales în cazul copiilor mici şi al preşcolarilor. Ei bine, noi am început să facem aerosolii naturali, seară de seară, pe țărmul Mediteranei.

Aerosolii marini
Aerosolii sunt principalul motiv invocat de părinți atunci când decid să meargă la mare împreună cu cei mici. Fie că vor să le crească imunitatea sau să reducă numărul de episoade de răceală şi gripă de peste an, părinții dau poluarea oraşului pe trezitul cu noaptea în cap şi joaca în nisip. Aceştia sunt indicați în tratarea bolilor din afecțiunea ORL şi pulmonară, mai ales că traiul în oraşele de astăzi are un impact distructiv asupra căilor respiratorii superioare.
Terapia cu aerosoli marini se practică în orice anotimp, indiferent de vremea de afară, de preferință dimineața devreme, la primele 3 ore după răsărit, si seara, la o oră de la asfințit.
Aerosolii marini trebuie inhalați în cure de minim 10 zile, idealul fiind de 18 zile, minim 1 data pe an. La început, în primele zile de adaptare la noul mediu, copiii se pot confrunta cu nas înfundat sau dureri de urechi, însă simptomele sunt temporare, şi nu se aplică la orice copil. Alexuțu` nu a avut nici o problemă.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cura începe la ora 06:30 – 07:00 dimineața, şi constă în plimbarea în pas vioi timp de jumătate de oră aproape de apa mării, mai ales în zone unde există diguri care permit spargerea valurilor, fiind repetată şi seara, la asfințitul soarelui, de regulă după ora 18:00 – vara şi 16:30 – primăvara şi toamna.
Ultravioletele sunt benefice dimineața devreme, când stimulează imunitatea întregului organism, precum şi microorganismele din căile respiratorii. Sarea din apa de mare este benefică pentru mucoasa nazală, însă nu trebuie să exagerăm, să înghițim apă de mare în mod intenționat. Nici urechile nu sunt scutite de la această recomandare, ci este indicat să țopăim pentru a elimina apa patrunsă în pavilionul urechii.
Aerosolii de pădure
Aerul de munte este bogat în microparticule de polen şi uleiuri volatile provenite de la pădurile de răşinoase. Vara, sub acțiunea razelor ultraviolete, bradul, molidul şi pinul, eliberează mai multe substanțe volatile decât în restul anului.
Cura cu aerosoli de pădure constă în plimbarea prin pădurile de răşinoase în orele dimineții, la diferite altitudini, în functie de afecțiunea care se doreşte a fi tratată: insomnii, afecțiuni cardiace uşoare, astm.
Terapia trebuie să dureze minim 12 zile şi constă într-o plimbare în pas lejer dimineața, în jurul orei 11:00, şi seara, în jurul orei 23:00.
Aerosolii de salină
Salinele noastre sunt mană cerească pentru bolnavii cu astm şi alte afecțiuni respiratorii. Aerul bogat în sare din salinele naturale de la Praid, Slănic Prahova, Ocnele Mari, Cacica sau Târgu Ocna îmbunătățeşte considerabil starea de sănătate a celor ce le trec pragul. Sunt recomandate a se efectua plimbări în salină cu o durată de 4 ore, pentru o perioadă de 10-15 zile.
Aerosolii salini, care conţin clorură de sodiu şi care se găsesc în salinele din ţară, sunt indicaţi în afecţiunile respiratorii. Ele pot fi în special în bronşite, în astmul bronşic alergic, faringite, traheo-bronşite, laringite alergice, rinite, rino-sinuzite. Ei curăță căile respiratorii de bacteriile de tipul stafilococilor prezenți cu precădere la cei mici.
Momentan noi am încercat decât aerosolii marini, având în vedere că avem marea aproape este şi păcat să nu profităm. Alexuțu` se simte foarte bine pe plajă, este vioi, şi mai ales mănâncă foarte bine, chiar pe plajă! Mereu când plecăm spre casă, adoarme liniştit în căruț! Îmi doresc foarte mult să ajungem cu el şi la munte şi chiar la una dintre salinele noastre. Dar asta cu siguranță,  anul viitor!

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *