Băiatul meu e maaare!

   Doamne, cât de repede trece timpul! Acum 6 luni îl aduceam pe lume pe Alexuțu`, copilul nostru mult aşteptat! Aş vrea să pot da timpul înapoi, să mai simt emoțiile pe care le-am simțit în ziua în care m-am internat pentru cezariană. Este incredibil! Copiii! Ei sunt dovada vie a faptului că suntem călători prin timp, uneori pe fast-forward! Azi sunt mici, mâine sunt mari! Şi aşa au trecut 6 luni! 6 luni în care Alexuțu` al meu a păpat de la mine, dar şi completare! Dar, acum e băiat mare! Să trecem deci, la next level: diversificarea!

   M-am pregătit temeinic cu o lună înainte. Citeam diverse articole medicale, m-am consultat cu prietenele, am primit păreri de la medici. Am avut de ales între autodiversificare şi diversificarea clasică. Am ales să merg pe cea clasică, nu mă întrebați de ce, pur şi simplu aşa am simțit că trebuie să fac. Aveam şi încă am mari emoții, deoarece diversificarea este una dintre cele mai importante schimbări în ceea ce îl priveşte pe micuțul meu. Sistemul lui digestiv este încă imatur şi este bine sa îi ofer timpul necesar ca să crească în ritmul propriu.

   Fiind membră a unui grup de mămici de pe Facebook, care susține diversificarea după regulile OMS, am decis ca fix în ziua în care Alexuțu` a împlinit 6 luni, să aibă parte de prima lui masă. Masă impropriu spus, haha!
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, şi începerea diversificării după această vârstă, în paralel cu alăptarea. Acelaşi lucru li se recomandă şi bebeilor hrăniți mixt cu lapte matern şi formulă sau doar lapte praf. Excepție de la regulă fac copiii cu diverse probleme de sănătate sau care iau prost în greutate, dar numai la recomandarea unui pediatru competent sau cel mai bine la recomandarea unui pediatru gastroenterolog şi nu mai devreme de 4 luni!

   O idee bună este să începi cu vegetale de sezon, fără potențial alergen. În general, primele fructe sau legume care se introduc în alimentația bebeluşului sunt morcovul fiert, dovlecelul, mărul. Apoi se adaugă rădăcina de pătrunjel, păstârnac, țelina, dovleac, cartof, pară, banană.

   Aşadar, zis şi făcut! Am decis să începem prima noastră masă cu morcovul fiert şi blenduit.
Toate bune şi frumoase, pregătim noi băiatul, îi punem bavețică să nu se murdărească şi începem! Haide mami, ştiu că poți! Pregătisem telefonul lângă mine, ca să îl filmez şi bine am făcut! Reacția lui atunci când a gustat din morcov: PRICELESS!diversificare

   Haha, vă recomand să îi filmați, este o super amintire! Nu ştiu dacă din 4 lingurițe, a înghițit una. Cert este că a doua zi, pentru că la recomandarea medicului, 2 zile trebuie să mergi cu un anumit aliment, a păpat 2 lingurițe din 4! „Haide mami, vine avionu`! Uite, îți papă Nemo (peştişorul lui preferat) toată mâncărica!”
Cam asta vă pot povesti din capitolul „morcov”. Azi trecem la cartoful dulce! Abia aştept reacția lui, hihi! Vă țin la curent! În orice caz, țineți-ne pumnii, avem nevoie de toate încurajările!

You may also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *